За град Банкя

известен национален и международен балнеоложки курорт

За градът

Банкя е малък живописен град на 17 km западно от София по магистралата Белград – София – Кулата. Разположен в подножието на Люлин планина с много зеленина и слънчеви дни, с умерено – континентален климат, с лек планински бриз, богат на отрицателни йони и фоноциди, с лековити минерални извори – дадености, които определят развитието на Банкя като престижен национален и международен курорт, екологичен резерват на София. Климатът, лечебните свойства на минералните води, богатата санаториално – курортна база с високо квалифицирани медицински специалисти, стотиците хиляди излекувани от сърдечно – съдови и инсултни заболявания са най – добрата визия на града.

Курорт

Курортът е Национален център за рехабилитация на болни от сърдечно – съдови заболявания и на засрашените от тях. Уютните хотели и ресторанти, паметниците на културата, храмовете, тенис – комплекса, националния хиподрум, минералния плаж, близостта до Люлин планина, дестките културни прояви организирани по време на традиционните празници на на минералната вода „Горешляци“ ще задоволят изискванията и на най – взискателните гости на града. През 1969г. с. Банкя е обявено за град, а през 1979г. е обособен като район на София.

Историко - географска характеристика

Първите заселници на територията на Банкя са тракийски племена от преди 2500 години. При археологически разкопки край квартал Вердикал са разкрити останки от римски сгради, стени, канализация, бронзови гривни от IV – V век от новата ера. Писмени документи за съществуването на Банкя като селище черпим от турски данъчен регистър от XV век.

  • Средната надморска височина на Банкя е около 700 метра.
  • Климат – умерено – континентален.
  • Средногодишна температура – 9.2 C
  • Температура на минералната вода – 36.5 C

Освен централната част на град Банкя, територията на района включва с. Иваняне, с. Клисура, кварталите Вердикал, Иваняне, Михайлово и Градоман, както и прилежащите към тях вилни зони с обща площ 16 km2 с население с постоянно жителство около 9800 души.

Забележителности в Банкя

Църквата „Св. Св. Кирил и Методий“ е построена през 1914г. Мястото е подарено през  1903г. от Григор Братоев и Минчо Кръстев.

Църквата Мъченици Кирик и Юлита е построена през 1932 г. и осветена от Софийския митрополит Стефан. Основни дарители са Михаил Тенев, Елена и Христо Трънкарови.

Иконите са изографисани от група известни български художници, оглавени от проф. Христо Петров. Иконостасът е паметник на културатал.

Под клоните му е отдъхвал и се е вдъхновявал големият български писател и поет Иван Вазов. Често е водел свои приятели и съмишленици, с които са обсъждали литературата и събитията в следосвобожденска България.

Клисурски манастир „Св. Петка“ – с.Клисура.

Изграден е през 13 век, обновен през 18 век. Голяма част от манастира е покрита със стенописи, които са рисувани през последните години.

Събора е на 14 октомври.